CASE STUDY – HEALTH CENTRE EXTENSION

Written by: Kevin Lee on January 15, 2014

Health Centre

CASE STUDY

HEALTH CENTRE EXTENSION – We were instructed to complete a design drawings for the extension of an existing health centre in order to provide additional treatment rooms and waiting room area, we were also requested to re-model the reception area in order to modernize the reception and provide better use of space.  K Lee and Co also prepared planning applications, building control applications and also prepared a schedule of works for the client to tender.

Design Considerations:-

  • The existing building was of CLASP construction and therefore had asbestos containing materials (ACM) lining columns, windows, within roof voids and within the floor construction.
  • The design had to consider cross noise transfer between treatment room and treatment room and also between treatment room and public circulation areas. The acoustic design of the building therefore took into account HTM 08-01 – Acoustics.
  • The brief was also to improve security to the building and therefore additional security cameras, security grills and improvements to external door security was completed.
  • The design had to allow the continued operation of the building throughout the works being completed.
  • The new reception design included for disabled access with a disabled access lower counter area being included in accordance with BS8300 and Part M of the building control regulations.

From date of instruction the works took approximately 5 months for the works to start on site, this time period included for statutory approvals to be gained and also the tender period prior to works commencing on site.

Menu

Add us on "Facebook" Add me on "Linkedin" Follow us on "Twitter"